Jerry Morris: Η πρώτη επιστημονική έρευνα που απέδειξε πως η άσκηση συνδέεται με την υγεία.

Για πολύ καιρό ελάχιστοι είχαν ιδέα πόσο κρίσιμο για την υγεία ήταν απλώς να σηκωνόμαστε και να περπατάμε ή να αθλούμαστε. 

Στα τέλη της δεκαετίας του 1940, όμως, ένας γιατρός στο συμβούλιο Ιατρικής Έρευνας της Βρετανίας, ο Jerry Morris, πείστηκε ότι τα αυξημένα κρούσματα εμφραγμάτων και στεφανιαίων νοσημάτων σχετίζονταν με τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας, και όχι μόνο με την ηλικία και το χρόνιο στρες, όπως ήταν η γενική πεποίθηση της εποχής. 

Επειδή η Βρετανία ήταν ακόμη σε φάση ανάκαμψης από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, η χρηματοδότηση ερευνών ήταν περιορισμένη, οπότε ο Μόρις έπρεπε να σκεφτεί οικονομικούς τρόπους για να διεξαγάγει μια αποτελεσματική έρευνα μεγάλης κλίμακας.

Η πρώτη απόδειξη πως η άσκηση συνδέεται με την υγεία:


Καθώς πήγαινε μια μέρα στη δουλειά, του ήρθε στο μυαλό η ιδέα ότι κάθε διώροφο λεωφορείο στο Λονδίνο ήταν ένα τέλειο εργαστήριο για τους σκοπούς του, αφού το καθένα διέθετε οδηγό που δουλεύει μια ζωή καθισμένος και έναν ελεγκτή που πάει συνεχώς πέρα δώθε. 


Πέρα από την οριζόντια κίνηση, οι ελεγκτές ανέβαιναν κατά μέσο όρο 600 σκαλιά ανά βάρδια. Θα ήταν αδύνατο ο Μόρις να σχεδιάσει δυο πιο ιδανικές ομάδες ανθρώπων προς σύγκριση. Έτσι σε πρώτη φάση παρακολούθησε τριάντα πέντε χιλιάδες οδηγούς και ελεγκτές για δύο χρόνια και ανακάλυψε πως οι οδηγοί - ανεξάρτητα από το πόσο υγιείς ήταν - είχαν δυο φορές περισσότερες πιθανότητες να πάθουν καρδιακή προσβολή σε σχέση με τους ελεγκτές.

Ο Jerry Morris για να κάνει πιο πειστικά τα ευρήματα του αποφάσισε να πραγματοποιήσει μια περαιτέρω μελέτη. Αυτή τη φορά, παρακολούθησε μια ομάδα ταχυδρομικών υπαλλήλων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Και πάλι, τα στοιχεία έδειξαν ότι οι ταχυδρόμοι που μοίραζαν το γράμματα με ποδήλατο ή τα πόδια είχαν τις μισές πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιακές προσβολές σε σχέση με τους συνομηλίκους ταχυδρομικούς υπαλλήλους που δούλευαν σε γραφείο.


Ήταν η πρώτη φορά που αποδεικνυόταν μια άμεση και μετρήσιμη σύνδεση ανάμεσα στην άσκηση και την υγεία.

Η δεύτερη φάση της έρευνας του Morris επικεντρώθηκε στον καθορισμό του τύπου άσκησης, που θα ήταν επαρκής για να εξασφαλίσει τη βέλτιστη υγεία. Μετά από πειράματα με τα πάντα, από την κηπουρική μέχρι την κολύμβηση, ο ίδιος έκρινε ότι ο ευκολότερος τρόπος για τον μέσο άνθρωπο να ανταποκριθεί στην απαίτηση των ευρημάτων του είναι: 30 λεπτά αερόβιας άσκησης την ημέρα. Ο Morris θεωρείτε ο "πατέρας" του jogging.


Πλήθος μελετών από τότε έχουν δείξει ότι η άσκηση έχει απίστευτα οφέλη. Οι απλοί περίπατοι μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού κατά 31%. Μια ανάλυση σε 655.000 ανθρώπους το 2012 ανακάλυψε ότι η δραστηριότητα έστω και για 11 λεπτά την ημέρα μετά την ηλικία των 40 ετών πρόσθετε 1,8 χρόνια στο προσδόκιμο ζωής.


 Η δραστηριότητα για μια ώρα ή και περισσότερο τη μέρα βελτίωνε το προσδόκιμο κατ 4,2 χρόνια!

Ο Τζέρι άσκησε σίγουρα αυτό που κήρυξε. Πέθανε το 2009 λίγο πριν από τα 100α γενέθλιά του και σταμάτησε την άσκηση σε ηλικία 97 ετών.
Share this article :
Print PDF

Αναζήτηση

 
Επικοινωνία : Τηλ: 694-4934321 |Email: sportofrunning@gmail.com
Proudly powered by Websmall.eu
Copyright © 2019. Sportofrunning.eu - All Rights Reserved
mastemplate
Original Design by WEBSMALL.EU Websmall.eu
-->