Πώς θα αντιμετωπίσετε το πόδι του αθλητή;


Τo πόδι του αθλητή ή τριχοφυτίαση του ποδιού, είναι μια πάθηση που προκαλείται από μυκητίαση ανάμεσα της περιοχής των δακτύλων. Οι μύκητες όπως και τα βακτήρια υπάρχουν φυσιολογικά στο σώμα – οργανισμό ξενιστή. Όταν για κάποιο λόγο δημιουργείται ευμενές περιβάλλον για τους μικροοργανισμούς αυτούς, πολλαπλασιάζονται και δημιουργούν λοιμώξεις, παρασιτώντας σε νεκρά κύτταρα (δέρμα, νύχια κ.α.)

Το ευμενές λοιπόν περιβάλλον για να αναπτυχθούν μύκητες στην περιοχή των δακτύλων του ποδιού, είναι η κακή υγιεινή, ο ιδρώτας, η ζέστη, η υγρασία, καθώς και ο κακός αερισμός από κλειστά υποδήματα. Οι μύκητες συνήθως μεταδίδονται είτε από άμεση επαφή, είτε από κοινή χρήση ντους όπως στα αποδυτήρια αθλητών.

Μερικές φορές ο μύκητας εκτός από τα δάκτυλα, προσβάλλει τα νύχια, τα πέλματα και τις πλαϊνές όψεις του ποδιού. Παρουσιάζεται κνησμός, τσούξιμο, ξεφλούδισμα, ξηρότητα δέρματος, και ερυθρότητα.


Χρησιμοποιήστε αντιμυκητισιακές κρέμες ή ταλκ 2 φορές τη μέρα, που θα σας συστήσει ο γιατρός ή ο φαρμακοποιός σας, μέχρι να εξαφανιστεί το πρόβλημα. Είναι πολύ σημαντική η καθημερινή αυτοφροντίδα του ποδιού ώστε να αποφύγετε υποτροπές.

Συγκεκριμένα, προσέξτε να είναι στεγνές και καθαρές οι περιοχές των δακτύλων, να σκουπίζετε καλά τα πόδια σας μετά το μπάνιο, να φοράτε αδιάβροχα πέδιλα κατά την κοινή χρήση ντους, να αλλάζετε συχνά βαμβακερές κάλτσες, να φοράτε υποδήματα που αερίζονται καλά και να τα αλλάζετε καθημερινώς για να στεγνώνουν από τον ιδρώτα.

Αν σε ένα μήνα αυτοφροντίδας, δεν υποχωρήσει το πόδι του αθλητή, ή έχετε σακχαρώδη διαβήτη πρέπει να επικοινωνήσετε με τον ιατρό σας, γιατί πιθανό να χρειάζεστε ισχυρότερα αντιμυκητισιακά φάρμακα. Ο Ιωάννης Παναγιωτόπουλος, έχει εργαστεί ως φυσικοθεραπευτής στο Γ.Ν.Νίκαιας, στη Μ.Φ.Η. Ο Άγιος Γεώργιος, αλλά και σε κατ'οίκον θεραπείες. Αποτέλεσε επίσης, επιστημονικός συνεργάτης του Μερόπειου φιλανθρωπικού ιδρύματος. Παράλληλα συνεργάστηκε με αθλητικές ομάδες μπάσκετ όπως του Α.Ο. Παλαιού Φαλήρου (γυναικείο) Α1, του Α.Ο. Αιγάλεω (αντρικό) Β, του Αθηναικού (αντρικό), και του Θριάμβου (γυναικείο). Δημοσιεύονται κατά καιρούς επιστημονικά άρθρα του στον ηλεκτρονικό τύπο και διατηρεί το http://prpanagiotopoulos.blogspot.com/.
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: 6947 004435 email: ipanagiot@yahoo.com
Share this article :
Print PDF

Αναζήτηση

 
Επικοινωνία : Τηλ: 694-4934321 |Email: sportofrunning@gmail.com
Proudly powered by Websmall.eu
Copyright © 2019. Sportofrunning.eu - All Rights Reserved
mastemplate
Original Design by WEBSMALL.EU Websmall.eu
-->